Monday, May 28, 2012

Awas!!! Produk Tiruan di Pasaran

Hari ni sempena nak update belog, saya nak share pasal barang tiruan yang berleluasa dijual di Malaysia.

tapi, saya hanya ada tiga tangkapan dari enset Sony. bukan DSLR Sony!!!!


The story..

Pada suatu hari, saya berjalan-jalan dengan kaki saya area Puchong..
Dengan rasa berbangga lagi riak dan kembang kempis hidung, saya melangkah masuk ke dalam satu kedai yang dipanggil 'Kedai murah Macam-Macam ada' (bukan nama sebenar)..

At first tuh nak cari cenderamata atau cenderahati..Ye la, dah nama kedai Murah kan???
Pusing punya pusing....

Tergolek punya golek...

Lari punya lari, tiba-tiba,,,,,,,,,,,,


suspens....

my hazel eyes (bluwekkkk!!!!) catch satu produk syampu... at fisrt tuh tak perasan la yang benda tuh adalah tiruan..ye lah,,sebijik kot sama...yang beza nya hanya nama..

tapi cara product tuh memang copy, edit and paste la ngan product asal samada dari segi bau, warna dan yang bezanya adalah harga....
kalau tak caye, cuba banding kan...


yang ori
tiruan

tiruan

ori







tipu







ori





























hurm..memang banyak persamaan ya kawan-kawan sekelian..diharapkan anda berhati-hati dengan produk sebegini agar,,,................


  1. rambut anda terpelihara
  2. bau rambut anda wangi seperti yang diingini
  3. rambut lembut scuma gunakan jari saja...



SEKIAN...hehehehhe >.<

Saturday, May 26, 2012

Online Magazine

merujuk perkara tajuk dia tas..ceh dah macam official letter pulak dah..

perasan tak yang sejak kebelakangan ni, suka diri ini baca online magazine dan dipostkan kat blog..

bukan apa, saya ni orang yang kemut, ..atau lebih dikenali lagi dengan gelaran kedekut..hehheheheh,,,,


hurmm..
hari ini bersamaan hari sabtu, saya nak share satu lagi magzine yang menarik memang da bom iaitu ETERNITY..

hahahahah..

yang best nya, cover girl pulak blogger pemes emes FATIN LIYANA..seorang bakal doktor lagi cantik menawan macam saya....WAKLU Eira..!!!

yes,,,saya memang cantik pun...so???



http://www.mediaglam.com/majalah/jun2012/




jom layan mag ni di hari weekend yang bahagia ini...

tQ..
hehehhe


Thursday, May 24, 2012

# Convo : Her!!

olla...walaupun da lebih dua minggu I konvo, maseh belu,m sempat detetaskan entri peraman ini..

well, I konvo 13th May 2012 lepas kat Dewan Agong Tuanku Canselori (DATC) kt UiTM Shah Alam..

Anyway, this my first time here even I da dua tahun kat sana.. Biasalah kan, I ini budak budak yang tergolong dalam golongan yang baik...

Stopppppp!!!!!!

kenapa tetiba nak ber'I' ni eira????

hahha..entah..gedik sikit hari ni..


ok..I konvo for the Bach. Deg. in Quantity Surveying (Hons)..Sama ngan itu Mista Anik..hehehh..

FYI!!! anik pun g my konvo that day...My mom and dad too....

tapi tak best sanagt my konvo cuz time nak amik gambar tu tak sempat sebab istiadat tuh lambat habis... 

watderokiskuking LOL!!!
my mom and dad
 my mom and dad masa tunggu nak masuk dewan..wah,,sungguh ohsem my dad terr..hehehheh

me n shanaa amirah...
this is my shanaa..she owes wif me even in the blues or black...

pekejadahnye maksud kau ni eira????

pija....
 ni pija...dia suka merah..gaya shanaa amik gambar macam nak tunjukkan aku ni kerdill cett!!!!!!!

me, pija and filzah ~classmate

ni masa beratur nak masuk dalam dewan..filzah lambat dan dia menyalahkan shawl beliau yang tak membantu hari itu....

yana and me..she's not Qs but EM....

yana ni tak sama kos ngan saya.. kami kenal masa kat UiTM perak bila saya dan dia di bawah satu prohram KUMPULAN INOVATIF DAN KREATIF [i'm the Precident]hhahhahha!! well..wakil UiTM Perak ke peringkat UiTM Malaysia..


dalam dewan

ops..lupa...dalam dewan saya sendiri jauh dari teman-teman sebab..............saya kena tahan sebab saya tak pakai heel sebab saya tak reti sebab saya takut jatuh..

dussshhhh!!!nak bagi bape sebab???


ni masa dah after konvo dah..nak kena g hantar jubah..

saya yang cantek,,saya yang manis,,saya yang manja....hahahhaah






DATC
lepas makan..kenyang..pastu balik..hehehheh..


moral of the story is











 no moral!!hahahhahh

Wednesday, May 23, 2012

Birthday!!!!


Hepi besday...hepi besday..bepi besday.....

not for me..
i punye lambat lagi la...heheh..bulan doblas nun....


hari ni at myopis celebrate bday Staff yang mane lahir bulan May.. di samping tu ade acara penyampaian saguhati sempena staff mane yang datang punctual..

Aku dapat tak??

Hahah..op kos la…………………………














TAK DAPAT..hahhahahahha…


ni gambar kejadian..

ini kek kejadian

me..kek


me and cake

nikmat cake..

mane orang lain??hey!!my blog kan??so only me la..



babai...

Anda semua mangsa BW saya hari ini...

heheh..hari ni tak de claim nak kena buat., Maybe semua sub-cont penat nak rehat kejap kot..
so, since dah tak de benda nak buat, moh le kita blogwalking....


ingin diingatkan, saya bw adalah secara rawak..dan setiap sy bw, op kos saya akan follow..


http://www.lyssasecret.com/...[tapi aku mengalami masalah untuk follow]


yang ni bloger emes ames..tapi saya baru je jumpa blog dia...heheh..menarik jugak blog budak kecik ni..and DIA SANGAT la pemes..hehheh..gile kentang..follower dia 50k kot..mak aih..hehhehe


http://makcikmulutbecok.blogspot.com yang ni cik aminah..aku jumpa blog ni mase jalan2 kat google...aku main taip je..hahha..aggak menarik ..sanatai habes..




http://permaisurimon.blogspot.com/ ni datin!!bukan bini dato,,tapi dia jangop macam datin..hehe.sangat berani beliau ini berfesyen...


http://loveesparadise.blogspot.com/
 yang ni jumpe kat komen yuyu zulaikha..hehhe,,






ANDA MANGSA BW SAYA HARI INI..SEKIAN..


p/s: entry terajin tapi xde isi,,,sekian..

Tuesday, May 22, 2012

#Tips Kecantikan 1 : Petua Mendapatkan Kulit Lembut


Hye Deer…
Eh..
Dear…

HAri ni saya nak memepoyokan diri sebagaimana telah poyo selama ini. Hari ini dalam sejarah, saya ingin berkongsi cara cara mendapatkan kulit yang halus dan mulus seperti tajuk yang tertera di atas.

Baiklah puan-puan kak bedah, peah, jemah, timah dan seangkatan semua….mari kita cekedaut sekali lagi ye….

Petua 1 : Melembutkan Kulit Badan
Ni adalah cara untk lulur tau..ye la, untuk menghilangkan ‘rezeki’ ataupun dahki atau DAKI…

Bahan-bahan
Sejemput beras pulut
Kunyit hidup muda..tak mo yang tua.
Daun serai,,bukan batang dia,,,

Cara..
1.        Tumbuk beras tu dalam lesung..TAK MO BLENDER SEBAB NI PETUA..BUKAN PEMUDA…orang tua tak guna blender.. :P
2.      Basuh kunyit, dan tumbuk lagi dengan beras tadi.
3.      Carikkan daun serai untuk bagi wangi.
4.      LASTLY: gaul dan campur dengan sedikit air suam sebelum dilumurkan pada badan..


Petua 2: Melembutkan Kulit Wajah dan Menggebukan Beliau


Bahan-bahan:
Putih Telur
Daun Aloe Vera








Cara:
1.        Pecahkan telur dan asingkan telur kuning dan putih .[kita nak guna putih saje]
2.      DAun aloe vera dibelah dan lender beliau dicampurkan kembali dengan putih telur.
3.      Gaul hingga sebati.
4.      Ini adalah facemask dimana dapat melembut, melembab dan menegang kulit wajah.
5.      Buat sekali seminggu kalu malas..

Ok..Sekian petua kita hari ini..

SElamat Mencuba..

Saturday, May 19, 2012

ENF Magazine Free..Sape nak sila emel Adresss!!!

enf_magazine_issue_7__low_res.xml


wah..saya baru jumpa satu magazine baru..ekceli baru for me la..orang lain dah patratustigaploh kali khatam dah...

th edition baru la aku tahu kewujudan mag ni..wat the jakun....

kelebihan mag ni ilah:

free..tak payah beli..haaa???betul ke cik timah free??aku pun nak jugak la nambelas bijik..hehehhehe

hamboi kau, benda pree nak aje..

ye la dah pre..

hahaha..memang free pon..bace online..hahahahha......

anyway this mag provide to you lot of info for the fashion, artiste and ME..hahahhaah...

wat the POYO...


cekedaut..

eh...

cekdaud..

eh..cekdaud tu jiran aku...

ok..babaiii...

maaf macam selenga aje yep..hhehehe

Friday, May 18, 2012


Pergh!!!!! tajuk da tak menahan..Nak bagi headline baeeeeeeeeeeeeeekkkkkk punye*Dafi* bak kata Syuib Sepah..ngeeee….

Dulu dah pernah dah buat tajuk pasal pre wedding bagai ni..hahhah..tapi tak de la obvious gile nak all out cerita sal ni…

Ekceli, lately ramai sangat yang buat photoshoot pre-wedding.. Entah amalam adat mana entah diikiut nye.. [maunye aku kena attack ngan bebudak photog ni]..

Ekceli, aku saje nak share picture anak buah aku ni je..melalut tajuk tak de kaitan dengan gambar..

Tuesday, May 15, 2012

Sya berani pada mulanya........akhirnya berani jugak!!!

Last week I went to the UTM for Anik's convocation.. [pekehal start dah speaking London ni??]

hahah..ekceli, saja nak cerita disebalik convo di mana Anik berada dalam barisan dan duduk bersama kawan kawan dia yang lain, aku.........................................

huh...suspended ceiling ni....

aku berada dalam dewan tu jugak hasil incik anik mencari pass masuk. ye la, satu student buleh bawak 2 tetamu je, and opkos la anik bagi ma and ayah dia masuk.  aku dapat masuk jugak walaupun lambat sikit lepas ma and ayah dia masuk. tapi still dekat je aku duduk ng parents dia..belakang sikit je..

ok...nak dijadikan cerita, sebelah tempat duduk aku tu, kosong..so aku bajet la ada manusia yang ohsem will sit there..

pastu datang seorang wanita jelita..perghhhh jelita tu..JELITA..sekali lagi JELITA tanye kat kau lebih kurang cemni 

" May I sit here??"

alamak...dia cakap omputih..gerun wei..ape nak kena jawab ni??
ok??sure??boleh???can???aduh..

lastly aku angguk je...

pastu dia duduk..aku dah gelabah dah ni...buatnye si cantik jelita nak speaking ngan aku, mahunye aku nganga..

tapi disebabkan oleh aku ni kan berani, aku pun tanye la...

"You came here for......................????"

ayat tergantung tuh cz aku tak tahu perkataan yang sesuai.. and jawapan opkos la nak tengok convo kan??ape punya soalan daa...

pastu dia dah start tanye aku dah...aku jawab lambat lambat..ye la, nak kena jugak susun vocab, grammar..kalau tak mahu nye nganga budak tuh tak paham..

pastu dia introduce la dia punye nama..

SOOTHEH..she's from IRAN..

ok..aku punya expectation ialah DIA PUN MESTI TAK PANDAI ENGLISH MACAM AKU JUGAK...

tapi aku silap..

sebab,,bila dah lama punya sembang tuh, aku tanya la dia keje kat Malaysia  ni ke ???
then dia jawab la "No..I'm study here"

aku senyum la sebab manik manik cuak dah try nak jatuh ni..sebab study mesti tahu English kan???
aku tanya course ape..
dia jawab TESL..

what?????????????? TESL????

kali ni memang mampus aku....lepas je di cakap TESL aku terus diam..dah tak berani dah nak cakap..

tapi bila lama tu, dia dok tanya aku lagi...aduii..masa tuh aku nyesal la sebab remah tamah sesangat ngan dia..adoyaipon...


tak pe..aku tetap berani kan diri jawab je even my English is soooooooooooooooooo BROKEN..

pastu kami sembang je macam kenal lama...waklu kau Eira..hahhah..

pengajaran aku dapat ialah..

Dun judge book y its cover..

BE brave!!!

Jangan cepat mengalah..

Silakan ramah ngan sesape saje..

ok...
nah seketul pic aku ngan dia.

me and sootheh, 27yrs old!!!
.

Monday, May 14, 2012

# Review blog : TEH O BENG


Wassup dude!!!!hahahah…waklu dude kunun….

Tetibe terajin nak review blog yang aku pollow selalu..kalu tak caye, tengok la blog ni, aku je yang paling banyak kumen..eh ye ke the???hahhaah..
Mesti yang bace cakap cenggini…. “Eh eh eh Eira ni. Ade hati nak review blog orang.. blog dia ada 2 org je follower,” bisik hati nurani..
Dan aku tak akan berdiam diri, sebab aku nk jawab cam ni “ DO I CARE????” hahhaahhaha [mcm THE ckp tur}

Ok..cuba jejalan kat blog TEH O BENG
Gaya penulisan bersahaj tanpa ada unur inversion, metaphora, simile dan pelbagai lagi gaya bahasa sastera. Penulisan yang cukup bersahaja..

Eh, lupe bagi salam lagi… ASSALAMUALIKUM ^___^…


Ok..kenapa aku sangat suka blog ni???

1. Dia adalah kawan aku
2. Aku bulih suka hati je kumen dia
3. Aku sayanggggggggggg sangat kat dia..
4. Blog dia best..
5. Pastu kat rumah dia ada gajah…HAA GAJAH????
Hahhahah…yang penting she and me ada satu KIMIA yang menyambungkan silaturrahim..pergggggghh ayat bunga cinta…






jangan lupa p visit ye....


daaaaa,,,

DIAM BUKAN BEERTI KALAH :P





Dear All,

Ceh, sekembang lobang hidung kau Eira nak ber ‘dear’ bagai. Dah rasa mat saleh sangat la tu..cuba bagi salam biar semua orang sejahtera. Baik..bisik hati kecil.

Assalamualikum wbt.

Perlukah bagi salam di perenggan kedua??? Tak pe la, at least kita mendoakan kesejahteraan orang..ye dak??hahahah..pangg[sebab kau melalut eira]

Merujuk kepada tajuk yang telah digembar-gemburkan di Tibi 3, disini saya ingin mengupaskan agar yang terikat terlerai,yang kusut terurai dan yang sangsi terjawab [baca macam nak berdebat tu ye]..

Pernah tak korang bertekak dengan sape2 tak kira la makcik sebelah rumah Liyana JAsmay ke, atuk kepada pakcik Musa jual daging ke, mak kepada Pakcik Kordi dan lembu beliau ke??PERNAH TAK???
Weii..jawab wei….dah CAPSLOCK da tu..

Ok..aku jawab..

PERNAH PERNAH PERNAH sambil angguk.. n_n

The best way yang supposed kita take it ialah diam kan je. TAk payah kita nak berlawan-lawan cakap sebab benda tu takkan setel jugak.

Ok Contohnye…

“Wei, berapa kali KAk Bedah cakap yang kau tu memang idung kembang Peah!!”
Mesti korang jawab gini…

“ Ala, akak sedap je cakap saya idung kembang, padahal akak punye idung lagi kembang kot..bla bla blab la”
oh guys!! Please don't jawab camtu. Sebab akan menampakkan kita bodoh. So, better diam.
Alah, kalu diam makna kalah la..
oh tidak..tak semestiny adiam tu kalah.
actualy, kalau kita diam, mereka-mereka akan rasa sakit hati dan lastly mereka akan diam jugak..
SO???Sapae yang menang sekarang ni???
Op kos la kita, n bukan Kak Bedah or Pakcik Kordi dan lembu beliau..
hahaha..gelak sopan… ^_^


Sebagai kesimpulannya, kena la berhemah..

DIAM KAN JE KALU TAK PUAS HATI..NANATI DORANG AKAN DIAM JUGAK..

WE WILL WIN!!

Friday, May 11, 2012

Aduan Rakyat Bukan TV3


"Hello, May I speak to Mr. Karam di Lautan Duka? I nak buat aduan sikit pasal I punya tempat keja maaa.."

 

Hahaha..tak boleh belah la kawan saya sorang ni..
Alkisah nya begini.. my friend during my degree kat Shah Alam tu called la..saje nak gitaw pasal kat tempat keje dia.
As long as kitorang ni masih lagi 'segar dari ladang' dalam arena kerja-kerja ni..hhahahaha..

 

Kesahnye begini..(sila dongak ke langit macam nak flashback dalam tibi tu)..

 

Dia cakap dsenior tempat dia keje tu macam jeles dengan dia sebab my fren tu Degree Holder and mendapat sikit….ingat tu,,,sikit.SIKIT perhatian from Big Boss. Memain tuu..Big boss tu..

 

Pastu nak dijadikan cerita all the things yang my friend buat nesti dipandang salah even sudah memang betul..huii..naseb la kau Kak Bedah dapt senior cam tu..aku dapat baikkkkkkkkkkkkkkkkkk punya senior bebeh..

 

Persamaan kami ialah lampi atau dalam erti kat sebenar LAMBAT PICK-UP and PELUPA..haha..memang sesuai la kan kita ni kawan ye nyah???(bace sambil tangan macam sotong dan bersuara kepit)..

 

Eh chuppp!!!Dia pun jakun mesin Photostat jugak macam I???hahahahhahaa..

 

Bulih pulak di cerita kena perli kat makcik cleaner sebab tak pandai nak fax..hahhahahahahha…Wat der…………

 

Tak pe, nanti pandai la tu..apa guna 1st class degree kau tu nyah..

 

[Cik Eira jangan gelak..Behave..Anda pun tak reti jugak ok!!]

 


 

Ok..nasehat untuk my friend is SABAW JE LEW..

 

p/s: ekceli saya pun tak taw nak cakap pe..

Wordless Wednesday