Stat Counter

Friday, June 22, 2012

Jumaat yang tak best

Assalamualaikum wbt..


jumaat tak best.. ye sangat tak best,,,banyak sangat tekanan kerja.. sort of pressure are welcomed..haaa.. datanglah wahai pressure banyak banyak ye..saya masih lagi mampu tanggung ni....




tekanan ni banyak sangat arah nya datang...haish,,,rasa macam nak gi lombong then tengok lombong..heheh..bukan terjun lombong ye...


tekanan hari ini:


buat kerja OUT of scope kerja sebenar..rasa macam sangat annoying kan??belajar untuk jadi seorang hR kah saya ini??/sudah tentu bukan..


then, terlalu mengikut procedure ke arah kompeni ber ISO, rasa annoying dengan management. all those thing should on my shoulder kah??/sudah tentu tak..


tekanan dengan wanita ber'dua' jawatan. semua tak kena je di mata dia..aish,,,macam nak baling je ngan nasi lemak biar mati kekenyangan.


pastu dengan HOD baru..ye, saya ada HOD baru..sangat berpengalaman dan dedikasi..juga 'memberi hadiah yang sangat banyak buat saya'..(tgn kedada mata pejam..sebab geram)..Dengan pengalaman anda itu adakah diberi hak untuk buli???




Rumusan bebelan di atas :


Actually kan, kite kan, tak suka kan sangat kan kerja kat sini kan..[perluke kan every word??]


mesti ada yang cakap "resign je la tak suka..jangan dipaksa"


memang nak resign pun tapi tunggu masa dan ketika...
















ok..bai...








p/s: entri berbaur emosi dan sedikit keanak anakan.

Thursday, June 21, 2012

Fenomena Kahwin Awal di Kalangan Temanku


Assalamualaikum wbt...

dewasa ini. kita dapat mengenalpasti bahawa ramai kahwin muda dan tak terkecuali kepada my friendS..yS besar kat situ menunjukkan plural ok..<-------------bace balik ayat pertama (macam pembukaan karangan BM SPM yang aku tak dapat A..buat malu jadi Melayu..eh bukan silap aku, silap hati nurani nan kudus perasan dah pandai sangat la Bahasa ibunda sampai aku tak study jawab BM.)


ok..dah mula melalut...nak continue ni ngan tajuk entri agar tak lari olahraga ni...(bace sambil buat suara gedik baru bangun tidur dan kerutkan kening muncungkan mulut)


kita bermula dengan kawan aku masa kat UiTM Perak dulu..aish...aku jadik tension dia kawin..post kat wall Fb pun berkisarkan kehidupan beliau selaku seorang isteri..waaahhh,,sangat jeles taw..

makan ngan suami sambil tengok tibi..

korek idung dengan suami sambil masak...

cuci toilet ng suami sambil basuh kete (imagine la ye 2 in 1 punye kerja)hekhekhek...


ni la kawan aku yang bisa buat aku cemburu lagi jeles merasuk hati ini..nakkk jugak :)  (Meeooooowww!!!..kucing gatal)





ni saim aku..oh kamu udah dimiliki..
http://www.facebook.com/sitirokiah.jaafar.1(sumber gambar: curi dr FB beliau)



mashiiiiiiiiii.....

sumber gambar pesbuk beliau : http://www.facebook.com/sitimasitah.abrani



ok..sroooooootttt hingus meleh dek rase teruja dan jeles ngan mereka yang dah kahwin itu...semoga bahagia..


ok the reason why dorang kawin sebab...


JODOH samapi awal..[jawapan yang mampu buat aku tak jadi nak marah...qada dan qadar Allah]

insaf...


tapi kan,,nak tau tak???

sometime nak jugak kahwin awal, tapi tak de orang nak kat aku ni [ok..pelempang sambil pusing kepala dan senyum sambil betulkan statement]



Actually kan terfikir la jugak aku ni kan nak sangat kahwin segala bagai preparation untuk jadi seorang isteri tu dah cukup ke??tak kira la dari segi mental or fizikal atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan...hehehhe..

dan jawapannya ialah...TAK..tak..Tak..tak...besar nau jawapan tu aku letak..yes aku admit yang memang tak get ready terutama masak..yes aku tak pandai masak sangat..kenapa ada sangat??sebab yang simple tu aku tau la godek-godek jadi makanan..heheheh

yang kedua is aku tak tau adakah aku ni bulih membawa suami ku ke syurga ke tak??pandai tak nak bwak diri??pandai tak jaga maruah..ye la takut tersasar dijalanmu (telemovie Erma Fatima yang menang anugerah pe ntah dlu tu).

ketiga is tak PUAS lagi nk dok ngan my mom n dad..srootttt sedut hingus sehijau warna daun buku KOMSAS form 1 dulu...


tapi kalu dah ditakdirkan jodohku sampai awal, aku terima nikahnya..eh..bukan aku yang kena jawab nikah..aishhhh!!!!


ok lah..penutup...tenkiu berimash...







p/s: Doakan aku kahwin tahun ni  ye..mintak cukup duit...heheh














Saturday, June 16, 2012

Kearah Menuju Company Ber'ISO

Morning dan selamat pagi warga dunia..alhamdulillah masih diberi nafas untuk terus hidup..

hari ni sabtu atau dalam bahasa orang putih Saturday. maka dengan secara officially nya saya bekerja..halfday...Penat..Kerja enam hari seminggu tak jugak kaya.. masih lagi tak juga boleh beli banglo pat tingkat tepi tasik mengadap kolam renang...tapi nak buat macam mana, nak simpan duit nak wat kawin..

ish ish ish....


ok, berbalik kepada tajuk tu la, agak la annoying bila kerja dengan kompeni yang tak dapat ISO lagi ni. macam macam prosedur nak kena try dan biasanya selalu je prosedur tu bertukar.

hari ni cakap lain, esok cakap lain. so, kesannnya ialah pembaziran dari segi masa dan kertas serta tenaga saya yang diternak demi masa depan in case saya yang comel jelita lagi menawan tanpa mengenal usia ini diculik tanpa diberi makan, at least lemak lemak tepu yang disimpan ni boleh la jugak dibakar untuk dijadikan tenaga..heheheh..[pemalas punya budak]



untuk mecapai ISO, bukanlah mudah...segala aneka file digeledah dan di cek. aneka form kena isi sebelum kerja dibuat. ish...ok itu memang la betul as a record. tapi kalau semua yang terlibat memberi kerjasama di mana faham dengan tugas masing masing ni agak smooth and clear jalan raya di hari raya nanti..eh bukan, smooth and clear bila nak buat kerja.


bersembunyi dimana, mungkin dicelah celah hahahahhaha,,,,eh tertaip lagu pelesit kota pulak...apo cito ni,,,lambat habes la entry aku kalu camni..


dan disebabkan ganggguan lagu pelesit kota yang buat aku rasa nak angguk lompat atas PC opis ni, lebih baik la aku stop dulu..tak habis jugak entry ISO aku ni..watderokiskuking betul la..

ok..babai sebelum terjadi amukan PC dikepala ku...

babai..

Thursday, June 14, 2012

Nilai Wang Hantaran Sekarang Ikot Level of Education????



Hi..wassup dude!!heheh...

aish cubalah bagi salam doakan kesejahteraan buat insan manusia...heheh...

ok..assalamualaikum di perenggan ke tiga boleh kan????hehhehe

dari hasil gmbar tangkapan encik gugel,,

ok...saja la nak lontarkan pendapat....

boleh ke kalau nak ikutkan level education??
rasanya macam tak sesuai je..ye la sekarang ni budak pempuan sumenye bijak lagi sana yakni bijaksana. soo, paling common pun mesti ada degree..dan disini bukan lah nak cakap lelaki tak ramai ada degree !!oh tidak sama sekali ye guys!!!


tapi ramai yang berpendapat la kan pasal isu ni mesti cakap gini bagi pihak mak dia:...

"Saya tak kesah pun berapa hantaran tu, I kesian kat bakal suami I tu kalau mahal mahal..Tapi U kena paham la, mak I cakap nanti orang mengata pulak"

then I cakap pulak..eh  tetiba gedik ber'I' bagai ni...O____x


" ala bia la orang nak cakap pun,,,kita yang nak kena tanggung''...DONE!!!

pastu adalah bisikan halus dari sanubari nan suci sesuci cintamu lagu anuar zain tuh..


"AMBOI BERANI KO EIRA CAKAP CENGGITU,KO DAH KAWEN KE??"


errkkk!!!!!!!!


ala, bukan la sal dah kawin ke belum,..tapi kita kena lah pikir jugak kan??nak mahal mahal buat ape kan????yang penting kita happy dengan apa yang  kita bukan bukan untuk menunjuk nunjuk ok...[sambil gigit jari hentak hentak kaki sebab tak tau nak cakap apa]


ok..dari gambarajah di atas jelas menunjukkan bahawa [perghh baru nak buat rumusan gambarajah ke??dah perenggan ke tujuhplohnam dah ni] kalau nak kawin para kaum lelaki sekelian mesti lah ade duit paling cikit pun 5 ribu untuk hanyaran kalangan lepasan UPSR..eheheheh!!!!kiranya budak lepas UPSR dah bulih kawin la ye???aishhh!!![muka mintak pelempang sebab sah sah tak dapat la sebab underage]kalau yang dah sampai phD hantaran RM30k????wahahahaha..patutlah ramai tak kahwin...ini lah jadi penghalangnya??

ini tak boleh jadi..

eh,,tapi kalu nak fikir logik la kan memang patut la mahal pun bukannya apa, untuk buat kenduri jugak bagi menghebahkan walimah tu...tapi janganlah sampai nak menujuk nunjuk..berpada pada la.

tapi sedikit berbeza dengan kelantan..kami tak ade hantaran...ye tak ada...
TIADA HANTARAN!!!..tapi bukanlah bermakan anda boelh kawin free ye..aish nak kena lempang  ngan bahulu ni..heheeh..

kat kelantan, if i not mistake la, kami tiada hantaran,,ada mas kawin je..meaning that, kalau korang bagi RM30k sekalipun, ia bakal jadi hak milik isteri yakni kaum wanita..

waaaaaaaaaaaaaaaaahhh kayo..bulih  beli gelang mas besar gedabak tahap tak hengat ni..hehehheheeh...


tapi kan, nanti nak buat bekwoh atau pun kenduri camne??kalau saya la kan, saya gune je duit hantaran tu...pedulik ape kan??janji kita tak terhutang kat mana mana..

MEh nak pesan sikit:

KITA NI KALAU NAK LETAKKAN HARGA YANG MAHAL BIARLAH BETUL BETUL VALUE FOR MONEY...IAITU WANITA YANG BAKAL KITA BAGI HANTARAN IAITU BAKAL ISTERI TUH PUNYA SEGALANYA YANG SANGAT BERNILAI DENGAN HARGA.

BAK KATA USTAZ AZHAR IDRUS "kalu hok 10 ribu duit belanje mestilah tahu lake bende.ikot suami cakap nape sume buat..dop pong tok laki baghu nak balik keje, ade dah dok tunggu depang pitu pago jage nok sambuk tok laki..hhaaaaa kalu gti, 30 ribu pong sanggup lagi bayor"


hahahaa..pada kaum wanita boleh ke kita ni jadikan nilai setimpal dengan harga ditetapkan???renung-renungkan :)

taapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii....................



.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
..
.
.
.



maknanya aku punya hantaran up to RM12k and above la????
sempat lagi tuh..ingat nasehat di atas wahai makhluk kecik eira lagi cumil...

Parenting : Cara Rawat Sakit Anak Secara Alami (Natural Remedies)

Salam Jumaat penghulu hari. As a mother aku memang nak yang terbaik untuk anak aku. Semua ibu macam tu kan? Apa yang terbaik untuk dia,...