Thursday, February 21, 2013

#Random Awesome 1 : Masjid

almost every day solat zuhur n asar di masjid since site skrg sebelah masjid.

pS : tujuan bukan nk riak

Saturday, February 16, 2013

Kerjaya QS yang orang tak ramai tahu (Ep. 1)

Asslamualaikum wbt (senyum tutup mulut k)


Bekisar pada tajuk di atas, saya selaku graduated QS student ni hendak lah bercerita sal kerja QS yang tak ramai orang tahu.

tujuan i buat entri ni sebab sangat la ramai orang tanya i keje ape. bila cakap QS ha mula la nak buat muka pelik sambil garu-garu hidung nak tanya apekejadahnya QS tuh.

tak lupa jugak yang dengann muka penuh kompiden lagi eksen cakap OOOO..QS TUH QUALITY SCIENCE KAN!! 

tak pun QS TUH QURAN SUNNAH KAN!!!

ekceli kan kite kan nak kan cakap kan yang kan QS tu kan, bukan la kan yang seperti di atas tuh kan.. (perluke ada kan every words) aishhhh!!!

ekceli la, QS tu stand for Quantity Surveyor which is kerja-kerja yang melibatkan kira kos nak buat construction sesuatu project in simple words la.tapi banyak ag roles of QS yang malas je nak state kat cini.. 

tapi nk state yang QS ni involve ng project tuh starting during Pre Contract until post contract... keje melibatkan wang ringgit yang kalu mendapat pakatan murni bulih jadi kaya tapi haram.. ishh mintak jauh jadi QS gtu..

berbalik kepada ketakfemesan QS ni bermula dari akar umbi lagi (perghh dah macam kempen pilihanraya plak)

i tak nak lah point the finger kat orang lain nak point to myself je..

sebenarnya aku at first tak tahu ape benda la QS ni. masa nk plih course dulu, memang i tak choose pon QS ni.. ye la dah tak tahu ape kebenda memang tak la kan.. tapi rezeki saya dah tertulis untuk BORN TO QS tuh, dapat jugak la offer further study kt UiTM Seri Iskandar . 

Buat Dip in QS. First sem memang blurr nk wt measurement (kira qty material building) sebab tak pandai bace drawing. N as a result (ayat karangan B.I) result exam time sanagt dukacita lagi dukalara.. try ag next sem.

Bila cuti sem je, balik kampung adalah makcik tanye 

MOKCIK:DOK NGAJI PERAK NUH AMIK KOS GAPO..

SAYA CANTIK:UKUR BAHAN(in Malay sebab kalu kot BI meme sah-sah tak tahu)

MOKCIK: GAPO DIO..GUBAHAN..KUMBAHAN...

oh makcik, derita nya beta dengar kalian begitu tak tahu anda tentang kos yang beta amik (sroooooooot ingus ijau meleleh lap ng tisu jangan dijilat)


whatever it is, i pon dah grade dah pom Degree Qs and kijo pom jd QS   



p/s: perasan tak entry takde tanda soal..
       penggunaan kata nama tak tetap (aku, i, saya)


saya cantik (_oo_) 

Thursday, February 14, 2013

#Cerita Basi 1 : Maulidur Rasul Surau Al Mawaddah

test test test.. entri mestilah berbaur juruh dan sopan.. ok cik oggy!! BEHAVE!! (xsopan pon..salam tak bagi)

Assalamualikum wbt.. juruhnye i..




Tanggal 19 Januari 2013 hari tuh, berlangsunglah Majlis Sambutan Maulidurrasul bertempat di Surau Al-Mawaddah Taman Puchong Prima.

Ada jugak ceramah pasal kelahiran Rasulullah SAW.. sungguh sedih bila mengenangkan betapa kasihnya baginda pada umatnya. yang paling tersentuh hati bila baginda Rasululah SAW sendiri nk pergi jumpa api neraka disebabkan ramai umatnya dibakar.

oh tsssssssssssssskkk air mata i menitis..sroooooooooot sedut hingus sikit..

 well, as usual i ni bukan rajin sangat nak bercerita, bia je la gambar yang cerita..(nk elak typo!!!)

ramai yang hadir

 rasa bangga bila kehadira sangat la ramai macam ceramah Ustaz Azhar Idrus hari tuh kat MAsjid As- Salam Puchong a.k.a masjid terbaik negeri selangor.

Kumpulan Qasidah Maahad Tahfiz Al Haziq Puchong Prima

persembahan qasidah sangat la best.. paling best Busyra Lana, YA Hanana, Solatun Bil Mubin.. Suara kanak-kanak bernama Luqman ....

jamuan makan dalam dulang-ukhuwah

Lepas tuh jamuan makan. menunya seketul nasi di dalam dulang bersama beberapa daging kicap, sesudu sambal belacan, beberapa ikan kering digoreng rangup dan air sirap.. op kos my feberet drink tuh..hohohohooh


lps makan korek gg

 ok..dah agak-agak nak kenyang tuh, ada lah benda asinh terlekat kat gigi tuh..ok korek control cun..jangan korek ngan jari ok..tak vogue langsung.


PENUTUP.


p/s: jubah tu i baru beli.. cantik sangat di badan i yang jelita lagi divas!!!!











# Usrah 1 : Mutiara Kata



Hye guys!!! Hugs n kisses to both of you… 

well, tetibe hye nak hugs kisses bagai ni pekehal…aiyaa sudah buang tebiat ke cik oggy ni tanpa salam bagai…dah takde adab sangat la tu..well, biasala kan dah lama tak bersua ni mestilah ada perubahan bukan je tindak balas sahaja..huhuhu..tetiba..

Ok lah..assalamualaiukum wbt pada perenggan kedua..sila jawab ok..wajib jawab!!!

Ok berbalik pada entri yang lebiah bermanfaat dari segala omong kosong yang tak beri pahala.. (sempena tahun baru entri nk lebih pahala)

Nak share kat-kata mutiara ditambah berlian 7895 point 457 karat dari NABI NUH a.s :

*AMARAN : BACA SEMUA POINTS YANG DIKEMUKAKAN DENGAN HATI BERSIH DAN abaikan segalah benda yang dalam kurungan () selepas point..itu mengarut tapi ada gk sesetengan tu bulih diterima pakai..hehehhehe 



  1. Kesabaran yang disertai iman kepada Allah membawa kepada kemenangan.(bermakna SABARIAH haruslah SABAR untuk menang).
  2. Orang yang bahagia ialah orang yang berwaspada mengharapkan syafaat dari Tuhannya dengan amal solehnya (amal yang soleh bukan amal manusia bernama SOLEH!!)  hikhikhik gelak sopan tangan di mulut takmo bagi Nampak gigi yang tak teratur. 
  3. Bila kamu memohon sesuatu kepada Allah dan berdoa, maka ikhlaskanlah niatmu, demikian pula puasa dan sembahyangmu. (Kena selalu ihklas dalam semua yang dibuat..jangan pulak solat tapi tak puasa, puasa tapi tak solat.) 
  4.          Janganlah brsumpah dengan keadaan kamu berdusta dan janganlah kamu menuntut sumpah dari orang yang berdusta agar kamu tida menyekutui mereka dalam dosa. (yang ni kena berhati-hati ye kawan kawan.jangan pulah nak bersumpah bila dah sah sah anda sedang menipu..tetibe je dapat dosa FREE!!!!!) 
  5.          Bertaatlah kepada raja rajamu dan tunduklah kepada pembesarserta penuhilah selalu mulut-mulutmu dengan ucapan syukur dan puji kepada Allah (sentiasa bersyukur..penuhilah mulut tuh bukan ngan meatball IKEA, burger bakar, ubi kayu atau segala resepi dari MATGEBU tu ye)hhuuuuuu `o_o 
  6.          Janganlah iri hati dengan orang yang mujur nasibnya kerana mereka tidak akan banyak dan lama dengan kemujuran nasibnya itu (MUJUR AKU TAK KAYA!! Aik boleh ke camtu ) 
  7.          Barangsiapa yang melampaui keesederhanaan tidak sesuatu pun akan memuaskannya (jangan nak boros or melampau dalam apa jua tindakan..Contohnya jangan makan nasi namploh pinggan sekaligus, makan duakali gus takpe..hukhukhuk) 
  8.          Tanpa membahagikan nikmat-nikmat yang diperolehinya seseorang  itu tidak dapat bersyukur kepada Allah atas nikmat-nikmat yang diperolehinya itu.( yang ni paling best..Korang yang nikmat duit banyak tuh, bagi kat aku cikit..Nikmat cantik dan jelita milik aku ni aku nak share sangat tapi amcam mane ye..huhuhhuhuhu)


PENUTUP










#best tak penutup aku tuh!!!heheheheh

Wordless Wednesday