Monday, November 3, 2014

Kataku #2 : Itu Anak Syurga

usah kau keji
usah kau caci
anak itu suci
anak itu berseri

kamu maki
kamu cerci
kamu kunci
anak itu dari dunia ini

kenapa??
kerna anak itu lahir di tepi kali?
tepi kaki lima?
tepi longkang?
dan bukan di hospital..

untuk apa kamu caci??
kamu patut peduli.
anak itu anak suci
sama seperti anak kamu sendiri

hukum?
jangan kau hukum anak itu
yang salah ibu bapanya
tersasar dari hubungan yang tak suci


itu anak syurga
sama seperti kita
tetap hambanya
anak itu anak syurga


eirahamzah, 3 Nov 2014, 15:11



Friday, October 31, 2014

Kataku #1 : Kain Menutup Muka

Sehelai kain menutup muka,
hanya menampakkan dua biji mata,
Utk apa kain itu?
jika hanya dipakai bila mau.
bersama teman lelaki mu mengapa ia dibiar terlucut,
mau tunjuk apa lagi jika benar kamu mau menutup,

berpesan pada aku,
warna torqoise itu warna nafsu,
tidak pulak warna merah pada dirimu?

Katamu aurat itu bila badan ditutup rapi,
Kataku aurat itu bila badan hati dan mulut rapat terkunci,
jauh dari iri busuk hati,

tapi bagimu kataku tak perlu diikut,
kerna diriku tidak tertutup.

Namun bagiku yang membezakan aku dan kamu hanya sehelai kain menutup muka.


Kataku,

Eira hamzah 31102104, 22:27

Wednesday, October 29, 2014

The Day : Hari Penukaran Status; Cik to Puan : wedding day

Holla. Salam.

Tajuk entry nak panjang patplohpoinsemilanratus ekar. Membudget ada lah sekelian makhluk bumi paling seksi membaca. Oh well, aku update belog bukan sb kejar trafik or tarik follower. Update sebab nak bagi anak cucu baca zaman mumy muda dulu.

(Panjang pulak intro)

30 july 2014 maka bertukarlah status dari cik to puan. Lepas isyak akad nikah diadakan di masjid. Eceh, jangop pulak aku hari tu. Mekap bagai.

That day, baju akad nikah aku pilih color putih. Sesuci sang dara. Konon. As usual aku seorang qs, so that akan aku usahakan agar meminimumkan kos.

For bju akad nikah, aku beli siap dekat Taewah IOI Mall Puchong dengan harga RM 80.00. Then tambah detailing biru sikit sebab yang asal colour putih. So disebabkan nak jugak ada a little piece of blue, maka ditambah la dengan manik manik biru. (Bukan aku yg tambah, my lovely friend yg buat. Thanks teh.)

Utk shawl and veil, aku jahit sendiri. Sehari before nikah baru siap.






Untuk resepsi aku tempah baju kat tailor yang aku jumpa kat Instagram. Warna tiffany blue menjadi pilihan. For my hubby, aku beli kain yg sama ngan aku punya baju then hantar rumah Wak Raman. Tukang jahit lelaki yang kemas dan cepat menjahit.






Untuk majlis bertandang, aku amik kat bridal pakej sekali dengan aku punya khemah and meja. From my mom punya relative. This time i choosed yellow. Ok, bukan aku pilih, my mom yang beria nak kuning. So, aku ikut je la. Cun gak kan kuning?





Ok dah setel.

Sekian.

Monday, October 27, 2014

Puaskan hati sendiri dulu

Salam guys, Guys?? membajet sejuta makhluk bumi memblog walking kan belog aku..heheh


Straight to the points la ye. Yes, susah nak puaskan hati orang. Sometimes kita tak tahu pun yang tindak tanduk kita ni orang tak selesa. Tapi kita dah rasa maha hebat dah dengan tindak taduk kita tu.

Kisah 1 : Tanya Aku, Aku Jawab Tapi Kau Boleh Pulak............................



Eh kau rasa kan kasut Brand Blablablabla ni bagus tak?? Aku ingat nk beli lah satu. Ye lah, aku ni tak suka pakai heels.

AKu pun dengan tulus pun jawab la " Ok what. Even mahal tapi puas hati woo pakai. 3 tahun tak rosak lagi waima 10 tahun pun tak rosak (kalau kau simpan je memang tak rosak la). Aku ada satu. Satu je aku mampu beli pun..Nk beli banyak banak tak mampu.


lepas tuh, boleh pulak kau g canang cakap aku nak show off bagai. Wei, kau yang tanya kot.

Kisah 2 : Mintak Pendapat Aku, Aku Bagi Tapi Kau..........................


Aku rasa kan if la someone tuh pernah miscarriage, better rest dulu dari pregnant.

Aku pun bg pendapat " Aku setuju. Ye ah kita ni tak tahu dalam kita cam mana. So better rest dulu 6 bulan, Lepas tuh buat balik ah. Agpun aku risau kot la in future prolapse ke.

Then kau pulak cakap " Kalau dah rezeki takkan nak buang wei???"

Wei, kalau.. Kalau kau bagi "kalau" kat rimau yang makan manusia kat zoo yang viral kt FB hari tuh, rimau tuh pun tk makan la wei kalau" tuh. Aku just bagi pendapat je.. Penat wei.


Ok done.

Dari kisah di atas, ingin  disimpulkan bahwa, kalu dah kau tuh tak leh nak terima pendapat orang, better kau g tanye beruk. Dah orang bagi pendapat tuh cuba hargai sikit even kau tak setuju pun. Tak payah kau nak canang bagai la wei...


Sekian . Aku ibun mengandubg tengah emo


Friday, October 10, 2014

Random

Assalaualaikum. Holla. 

By the way memang dah tak layan sangat dah blog. Mood menaip tak pernah nak ada. Idea mencurah curah, tapi malas. Lagipun busy lately. Busy dengan rumah tangga?? oh tidak sama sekali.

After kawin ni, beban makin kurang ada la. Jadi makin malas.. heheh.. Dah tak reti dah nak gua mesin basuh.. huhu.. simboliknya??? laki aku yang kerjakan baju koor semua. Aku tukang lipat je..

Lepas kawin ni, malas nak nak g kerja sudah tak dapat dikawal lagi. Seminggu bulih dikira je berapa kali aku g keje. heheh.. Malas and tak larat. 

Ok bye..


It is random hokay...

Friday, September 12, 2014

Just my 2 cents



Ada teman bertanya "eira, nak tengok album kawin kau. Upload la kat fb" "wei, da pegnen ea? Xtaw pun. Npe tak update status kt fb" ~untuk soalan neh aku rasa tak perlu kot.

Sebab lebih suka privcy aku dan suami aku. Privacy is private. So that aku tak de nk show off. Plus, aku taknak nanti mulut2 jahat mengutuk aku wlpn aku tahu tak semua nak kutuk. Hee. And about pregnan 2 ,certain orang je jaw. Sebab ia masih early stage.

Bnyk masa lagi nk kna lalui. And aku xdoa yg buruk2 tp kita kena beringat jgk. Hee. Last question yg paling lawak "wei. Aku tengok kau mcm tak kawin lg. Selambe je ea kau bg laki kau lepak" yg neh best jwb. ~my husband neh aku pinjam je dr allah. Dan aku kena share dengan yg lain. Tp bukan share bermadu!!watch out. Hahahaha.

Pasal dia nak lepak ke,aku bagi je. Lgpun dia pun nak juga tkar2 pndapat ng geng lepak dia. As long as tak buat benda maksiat aku tak kisah. Lg pula kita xtaw kot la kawan dia ada nak share problem ke.

And yang penting dia tahu yg dia da ad wife. So if kuar pun msti dia ingat sndri nak balik. Hehe. So far my hubi lepak sejam je dah balik.

Well, sape lg menarik? Bini ke kawan2?

So wife2 sekelian, sila gedik and seksi dgn suami anda. Hahahahaha.

posted from Bloggeroid

Friday, August 22, 2014

Selamat Hari Raya .

Walaupun dah dekat sebulan nak raya, nak jugak aku post gambar raya family aku bertemakan biru.



D.I.Y Pelamin Grey Cream

Tarra. As i said before yang i ols nak buat pelamin sendiri. Da nama pum budget brides kn. Semua wajib jimat dan mengikut budget. Well, aku kan qs.

Bebalik pada pelamin tadi. Aku konon nk semua putih. Tapi mcam pudar pulak,sebab rumah aku cat putih. So aku pun guna kepakaran tak kreatif aku neh pilih warna. And warna yang dipilih ialah grey and cream. My fren cakap, warna berani sb jarang brides nak warna grey.

At first tu pilih and beli kain based on design lain. So beli ngam2 design tu.

Design inspired





So,guna design ni,tak banyak kain diperlukan. So aku beli kain utk tirai, and utk dibuat siling ala arabic lg. Setel la kan?

Tapi, aku neh nak jadikan pelamin aku neh sebagai kenangan dimana aku yang buat from A to Z. So, aku pun gatal tangan design sendiri.

Nak kelabu and krim dgn gbungan bunga biru. Tapi macam tenggelam pulak aku nanti sebab baju aku warna biru. So,aku tukar kepada warna purple.

Sketch dsign



Tapi akses0ri tukar warna purple ok.

Baiklah, pelamin mula dibuat hari raya ketiga. Ye,hari raya ketiga malam tu aku nikah. Majlis raya keempat. Maka bermulalah sesi berpelamin bersama sepupu2 daku.

ni purple version.. Eh senget pulak




Dan hasilnya......









List brg yang daku beli

-lattern
-bantal kecik
-vase kaca and bunga tulip

Yang lain sepupu punya.

Dan alhamdulillah,terhasillah pelamin anganku.
posted from Bloggeroid

Wednesday, July 9, 2014

B2B : DIY Pelamin

Selamat petang. Masih lagi dalam mood bride to be. Of course la kan? Lagi beberapa hari nak jadi bride.

As usual, untuk pelamin masih lagi mengekalkan elemen diy. Of cours sebab nak jimat kan. Lagipun setelah aku congak kos keseluruhan antara sewa dan diy, sangat la jimat.

Oleh kerana nak buat sendiri, of course lah design pun kena diy jgak la.





Tara. Ini design aku la. White. Grey and blue of course. Sangat simple. Sebab tujuan utama adalah untuk bergambar je. Bukan nak besanding pun.

Bajet nak istana balqis la sebab ada elemen kaca. Vase berisi air biru. Warna Biru akan dirembat daripada anak buah aku punya nila. Nampak tak tulisan kecik kat bunga tu? 2 bunga kekwa yang akan dibeli kat temple hindu. Hehehehe

Hurm nak cakap pun dah malas. So, doakan pelamin jadi realiti.


Amin

posted from Bloggeroid

Tuesday, July 1, 2014

B2B : Do It Yourself (D.I.Y) Goodies Bag

Hiiiiiiii...


Well goodies nag dah macam jadi benda wajib untuk sesuatu majlis samada wedding, cukur jambul, akikah and so on. 

Dulu if wedding, hadia terima kasih dari pengantin sangat la limited. Masih daku ingat zaman akak daku kahwin. Tetamu akan diberi bunga telur. Itu sahaja. Namun nampak simbolik pada bunga telur. Simbolik nya ialah moga pengantin cepat mendapat zuriat.. 


"Masa dah berubah adat di telan zaman dah tak do mowarisi cerito bortaualadan"..

Nowaday goodies bag dah variants dah. Dan untuk aku punya wedding ni simple but nice. Eceh,, Nice tuh tak boleh blah. 

Aku sangat sukakan paper bag yang letak pisang goren tuh,,, Yang kaler cekelat tuh..hehehhe..


So aku decide nak guna benda alah tuh untuk aku punya goodies bag...


Maka disebabkan aku nak ber 'diy' kan and of course when diy akan la cut cost.. Kedekut and saving sangat..

Thank you tag aku design and print sendiri. Thank you tag nak bagi kesinambungan ngan aku nye wedding card...


 ini dia hasil aku punya thank you tag. so masa utuk potong-potong tuh, itu kerja anak anak buah aku yang ramai la.. then anak buah aku tak menyempat nak  tengok hasil, terus dia lekatkan kat paper bag.




ni 80% siap. Aku ingat nak letak riben biru kat atas, Baru nice kan kan kan kan kan???


Now tengah fikir nak isi apa kat dalam tuh. My mom suggest letak yaasin. Nak pahala lebih woo. Orang baca yaasin tuh kita pun dapat jugak pahala.

Ok lah. Nak fikir nak letak apa. Sehingga berjumpa lagi...


Selamat berbuka puasa :)

B2B : Wedding Dress

Hai.. Setelah sekian lam tidak mencoret dalam belog bersawang ni, tetiba datang kerajinan nak hupdate. Ni pun nak  dijadikan kenangan anak cucu nanti.

Kot la nanti cucu tanya "Tok Mummy, macam mane baju kawin Tok Mummy masa nak kawain ngan Tok Ayah dulu?" [nampak tak Mummy and ayah?? Jelas di situ saya ni overrrrrrr]

Baik lah cu... Ni ceritanya..

Masa dulu...............................


Godek- godek instagram. cari hashtag #bajupengantinmurah. Maka keluar la banyak gegambar yang menarik. dan yang palin menarik perhatian ialah yang ada caption " Murah Cantik... Ikut budget anda"

Terus follow then ambil number phone then whatsapp...

maka berlakulah perbiincangan dari segi desugn, warna dan paling penting HARGA!!!!


so I decide warna TIFFANY BLUE since i memang pencinta biru yang saaaaaaaaaaaangat over!!!!

So after da confirm semua, dalam beberapa minggu siap baju i.. hehehh.. Then i ngan sidia (eceh..) pergi fitting. Oh by the way, i punya designer ni baru je habis belajar Fashion kat UiTm dan butik dia buat kat rumah...

Ok g fitting ada problem sikit to my dress..

Yess.. KETAT... Tailor terpaksa alter ye.. TAILOR yang perlu bersusah payah,, Dan bukan I yang harus diet.. Yeahhhh!!!!

ketat... ambik gambar sambil duduk.. Abaikan muka bajet cute sebab sidia yang gedik nak ambik pic ni.. Motig sangat.


Dan lepas tu, kami balik sebab I kena naik Genting. Masa tuh kena dok site Genting.

After 2 weekssss,, Baju I siap.. Dengan jaya nya.. ngeh3.. Yang tuh tunggu next entry... Kasi suprise sikit.. KONON!!!


Monday, March 10, 2014

Wedding Nyna n Hairy : kwan uitm



Berkisar kepada tajuk dan gambar di atas,, hehehe

Last saturday was my friend during uitm getting marrie. Dah lama gile tak jumpa. Since habis study dulu.

Ok,janji punya janji dengan nad (wanita mengandung tapi maseh lagi pakai kurung moden even dah 7 bulan pregnent..) saya gerak dari puchong besama en.armand(lelaki penjenayah pencuri hati) dan kami sesat. Ok fine sangat tak cool. Sampai kat umah pengantin pun pengantin dah siap besanding.

"Eh cantik pulak si nina neh" hati kecilku berkata. Nice pelamin,simple tp cantik. Mekap pun cntik. Di mekap oleh our friend sendiri.
*boleh b0ok dah neh


Lepas dah makan2 semua,turn to snap photo la kan? Of cos sawan kamera. Hehe. Dan terhasil lah gambr di atas. Then sy rushing ada lagi next project.

MY OWN WEDDING PROJECT


Lpas salam cium pipi bagai,keberangkatan pulang la kami.

Bye

Buat nyna n hairy slmt pengantin bru. H0pe bhagia til jannah

posted from Bloggeroid

Sunday, March 9, 2014

B2B : D.I.Y #1 kad kawin atau invitation card

Taraa
tibe2 rajin nak buat invitation card sendiri.

Well,i tak pandai nak guna photoshop bagai. So,i guna microsoft publisher je

Dan inilah hasilnya



Nak tutorial? Maaf,i tak buat sebab super malas. Kenapa nak d.i.y sendiri????

Sebab kunun nak lain dri lain la. And nak jimat. Biasalah,i pengantin budget. Kena la bjimat.

Nak taip lg tapi ngantok.

Nite.

P/s: nty akn update other d.i.y

posted from Bloggeroid

Friday, February 28, 2014

Bride to Be

Waahahah..Tajuk tak boleh naka blha.. Bride Tp Be...


Oh by the way ingat nak buat lagi satu blog bride to be.. ye lah nak conteng journey activities before wedding.. untuk tatapan anak cucu nanti.... nak tulis diary rasa macam old school sangat... so keputusan nya, saya nak campur adukkan blog ni ng blog B2B tuh.. boleh kan???

(boleh je sebab ni mu blog and bukan ada yang baca pun,,)


PENGUMUMAN!!!!!



SEJAK BILA RAJIN MENAIP NI???


SEJAK HARI INI :)


Ok bye...



p/s: tak best

biar hati berbicara

"Mengapa mudahnya hatimu mendua?"


1St line ayat patah hati. Hehe. Well siapalah kita nak nafikan benda yang dirancang tapi tak jadi. 0k kita buang cerita sedih


SETELAH KAU PERGI AKU MENDAPAT LEBIH BAIK DARIMU

demi kasih sayang

Holla. Setelah hampir setahun blog ini sunyi besawang. Akhirnya 28 feb 2013 sy rajinkan diri

oh sbnrnya tajuk tak ada kena mengena dgn entry,


entry ni just mcm homewarming saja.

Tata

Wordless Wednesday