Stat Counter

Wednesday, July 9, 2014

B2B : DIY Pelamin

Selamat petang. Masih lagi dalam mood bride to be. Of course la kan? Lagi beberapa hari nak jadi bride.

As usual, untuk pelamin masih lagi mengekalkan elemen diy. Of cours sebab nak jimat kan. Lagipun setelah aku congak kos keseluruhan antara sewa dan diy, sangat la jimat.

Oleh kerana nak buat sendiri, of course lah design pun kena diy jgak la.





Tara. Ini design aku la. White. Grey and blue of course. Sangat simple. Sebab tujuan utama adalah untuk bergambar je. Bukan nak besanding pun.

Bajet nak istana balqis la sebab ada elemen kaca. Vase berisi air biru. Warna Biru akan dirembat daripada anak buah aku punya nila. Nampak tak tulisan kecik kat bunga tu? 2 bunga kekwa yang akan dibeli kat temple hindu. Hehehehe

Hurm nak cakap pun dah malas. So, doakan pelamin jadi realiti.


Amin

posted from Bloggeroid

Tuesday, July 1, 2014

B2B : Do It Yourself (D.I.Y) Goodies Bag

Hiiiiiiii...


Well goodies nag dah macam jadi benda wajib untuk sesuatu majlis samada wedding, cukur jambul, akikah and so on. 

Dulu if wedding, hadia terima kasih dari pengantin sangat la limited. Masih daku ingat zaman akak daku kahwin. Tetamu akan diberi bunga telur. Itu sahaja. Namun nampak simbolik pada bunga telur. Simbolik nya ialah moga pengantin cepat mendapat zuriat.. 


"Masa dah berubah adat di telan zaman dah tak do mowarisi cerito bortaualadan"..

Nowaday goodies bag dah variants dah. Dan untuk aku punya wedding ni simple but nice. Eceh,, Nice tuh tak boleh blah. 

Aku sangat sukakan paper bag yang letak pisang goren tuh,,, Yang kaler cekelat tuh..hehehhe..


So aku decide nak guna benda alah tuh untuk aku punya goodies bag...


Maka disebabkan aku nak ber 'diy' kan and of course when diy akan la cut cost.. Kedekut and saving sangat..

Thank you tag aku design and print sendiri. Thank you tag nak bagi kesinambungan ngan aku nye wedding card...


 ini dia hasil aku punya thank you tag. so masa utuk potong-potong tuh, itu kerja anak anak buah aku yang ramai la.. then anak buah aku tak menyempat nak  tengok hasil, terus dia lekatkan kat paper bag.




ni 80% siap. Aku ingat nak letak riben biru kat atas, Baru nice kan kan kan kan kan???


Now tengah fikir nak isi apa kat dalam tuh. My mom suggest letak yaasin. Nak pahala lebih woo. Orang baca yaasin tuh kita pun dapat jugak pahala.

Ok lah. Nak fikir nak letak apa. Sehingga berjumpa lagi...


Selamat berbuka puasa :)

B2B : Wedding Dress

Hai.. Setelah sekian lam tidak mencoret dalam belog bersawang ni, tetiba datang kerajinan nak hupdate. Ni pun nak  dijadikan kenangan anak cucu nanti.

Kot la nanti cucu tanya "Tok Mummy, macam mane baju kawin Tok Mummy masa nak kawain ngan Tok Ayah dulu?" [nampak tak Mummy and ayah?? Jelas di situ saya ni overrrrrrr]

Baik lah cu... Ni ceritanya..

Masa dulu...............................


Godek- godek instagram. cari hashtag #bajupengantinmurah. Maka keluar la banyak gegambar yang menarik. dan yang palin menarik perhatian ialah yang ada caption " Murah Cantik... Ikut budget anda"

Terus follow then ambil number phone then whatsapp...

maka berlakulah perbiincangan dari segi desugn, warna dan paling penting HARGA!!!!


so I decide warna TIFFANY BLUE since i memang pencinta biru yang saaaaaaaaaaaangat over!!!!

So after da confirm semua, dalam beberapa minggu siap baju i.. hehehh.. Then i ngan sidia (eceh..) pergi fitting. Oh by the way, i punya designer ni baru je habis belajar Fashion kat UiTm dan butik dia buat kat rumah...

Ok g fitting ada problem sikit to my dress..

Yess.. KETAT... Tailor terpaksa alter ye.. TAILOR yang perlu bersusah payah,, Dan bukan I yang harus diet.. Yeahhhh!!!!

ketat... ambik gambar sambil duduk.. Abaikan muka bajet cute sebab sidia yang gedik nak ambik pic ni.. Motig sangat.


Dan lepas tu, kami balik sebab I kena naik Genting. Masa tuh kena dok site Genting.

After 2 weekssss,, Baju I siap.. Dengan jaya nya.. ngeh3.. Yang tuh tunggu next entry... Kasi suprise sikit.. KONON!!!


Parenting : Cara Rawat Sakit Anak Secara Alami (Natural Remedies)

Salam Jumaat penghulu hari. As a mother aku memang nak yang terbaik untuk anak aku. Semua ibu macam tu kan? Apa yang terbaik untuk dia,...