Stat Counter

Thursday, March 30, 2017

Pengalaman Bersalin : Airis Adelia (Part #1)

Assalamualaikum.

Nak jugak share pengalaman bersalin ni walaupun my baby dah nak  masuk 2years dah next week. Apakah betul baru update :P.

Disclaimer : Exactly date aku macam ingat ingat lupa 

ISNIN, March 2015


Masa ni aku nye pregnancy about 32weeks.



Aku pergi kerj asuami hantar. Balik kerja aku akan tumpang Zura officemate aku. Dia akan drop by aku tepi jejantas . So aku need to panjat jejantas.


Total aku berjalan sehari more than 1000 steps aku rasa.

Naik office tingkat dua almost 60 steps. Pastu turun g lunch 60 steps. Melangkah berjalan pergi kedai Baser yang almost 300m from opis then balik ops bali 300m(1m = 5steps ~600m x 5steps =3000steps). Naik tangga lagi 60, pastu turun tangga lagi nak balik keje 60,. Pastu panjat tangga jejantas 40 steps, pastu jalan 100 step nak ke rumah from the jejantas. Pastu sampai umah naik bilik 15 steps tangga.

Roughly 60+60+60+60+40+100+3000=3380step perday (itu steps tangga sahaja) xtermasuk steps aku pergi berak ke kencing ke. Almaklumlah masnuia mengandung ni selalu pergi toilet kan.. :)


Dah setel pasal pengiraan steps harian aku tu.

On that Monday 15th March not sure sangat, balik opis tu aku pergi Pasar Malam nan pis mate aku. Meronda pasar malam satu round then balik. pastu lepas Magrib tu kembar aku ajak pergi Pasar Malam, Ok aku pergi lagi. Heheh.. Suka nau aku berjalan-jalan ni.

malam tu tidur pastu macam tersedar ada leaking. Masa tu positif lagi takde pape kot.

So esoknya bangun pergi office macam biasa.

Pastu whatsapp my sister inform kat dia ade keluar air malam tadi. Pa lagi, menjerit dia suruh aku gi hospital.

so tengah hari tu pergi hospital serdang. After register bagai semua tu nurse check jalan. Takde bukaan lagi. Then amik darhm insert branula tu semua. CTG check jantung baby semua normal.

Pstu dokctor datang nak scan.

Lepas scan dia cakap aku leaking dan kena warded sebab nak on antibiotics.

Me like.....??uhhhh!!

WARDED 5DAYS

Masa kat dalam ward tu aku kena amik 2 dose injection untuk matangkan paru2 paru baby since anak aku baru 8months. Dexa namanya. Ya allah, sakit nye la hai. Ubat dia pekat ko. Apa saja untuk mu anak.

Pastu stay la aku kat hospital tu. Untuk complete antibiotic. According to doctor, aku kena amik antiobiotic sebab aku punya kan leaking, so that kemungkinan akan effect kat baby. Maka berehat lah daku di ward tu 5 hari.

Every morning doc datang round ward, every morning jugak lah aku request nak balik :P

Pastu doc explain kat aku yang aku ni kena induce. 

Masa tahu kena induce tu perasaan macam "eh kenapa tak leh ke tunggu je sakit datang sendiri?"

Agaknya doc dengar kot aku bermonolog tu, terus dia cakap "puan jangan risau, induce ni bukan operate, tapi lebih kepada nak selamatkan bayi. Sebab kita risau bayi lemas if nak cukupkan due date". 

Ok lah doc, ape2 jela, So bila saya boleh balik?

Petang ni.

Alhamdulillah. Senyum.


Bersambung.....

Parenting : Cara Rawat Sakit Anak Secara Alami (Natural Remedies)

Salam Jumaat penghulu hari. As a mother aku memang nak yang terbaik untuk anak aku. Semua ibu macam tu kan? Apa yang terbaik untuk dia,...